zoektocht verplaatst van Gouda naar .....

 Aanvullingen FAMILIE VAN LOON:

 

In het boekje speurtocht naar het verleden van de Familie van Loon schreef ik in 1998 over Simon van Loon die getrouwd was in 1750 te Gouda met Willemijntje Lexmont. Heel trots was ik dat ik dit huwelijk gevonden had in 1992. Jarenlang kon ik niet veel meer over hem vertellen.

In het gaarderboek van Gouda  stond dat “zij beijden van Gouda waren”. Maar in Gouda en omstreken konden we geen doop vinden.

 Nu was deze Simon katholiek en dat waren eigenlijk derderangs burgers in die tijd. Zij hielden hun kerkdiensten in schuilkerken en officieel konden ze alleen voor de schepenen trouwen want een huwelijk in hun kerk werd niet erkend.

 Ik schatte zijn leeftijd op zo’n 25 jaar, dus moest hij zo rond 1725 geboren zijn. Zij kregen heel wat kindertjes en de laatste werd geboren op 20 april 1771, dus 9 maanden daarvoor leefde hij nog en zo zocht ik zijn overlijden vanaf 1770 tot  december 1805.  Want  op 8 december 1805 wordt begraven Wilhelmina Lexmont weduwe van Simon van Loon.

Maar in deze periode vind ik geen begrafenis in de boeken vermeld van ene Simon van Loon.

 Op advies van de archivaris van Gouda ging ik van hun kinderen en kleinkinderen alle doopgetuigen noteren en de familiebanden uitzoeken, om zo na te gaan waar de betreffende familieleden wonen. Nou die woonden in Gouda of Gouderak dus daar schoot ik ook niets mee op.

Jarenlang hebben we in Gouda in het archief rondgesnuffeld, we hebben er heel wat aantekeningen over van Lonen genoteerd, maar nee hoor niets over deze Simon.

En na deze Simon worden er heel wat Simonnetjes geboren. Tien generaties lang noemen van Lonen en aangehuwden een kind Simon, maar van wie is deze eerste Simon een zoon?

 In 1994 vinden we een stuk in het Oud Notarieel archief over ene Pieter, Jan en Maria van Loon. Het gaat over een boedel in het sterfhuis van hun grootmoeder Petronella, onlangs te Oosterhout overleden, zij machtigen haren broeder  Gijsbert van Loon voor hen op te treden.

Weer een stukje verder. We zoeken al deze personen op; maken een genealogietje op; en nee hoor nergens komt ene Simon voor.

 Wel vinden we in het poorterboek van Gouda:

1716 komende van Oosterhout voerende een smalschip  Gijsbert van Loon

1746      komende van Oosterhout                                          Pieter van Loon

En dan vinden we jaren later ergens in het archief een aantekening:

 “Simon van Loon komende van Oosterhout op een smalschip naar Gouda  in het jaar 1749“    Nee hoor houdt de archivaris vast dan kan er nooit in de trouw-aantekening in 1750 staan “van Gouda “

 Inmiddels hadden we gedeeltes uit een oud genealogisch tijdschrift gekopieerd in de bibliotheek te Rotterdam. Het tijdschrift stamt uit 1898, en de familie van Loon uit Oosterhout wordt daar uitgebreid in beschreven. Maar....  nee hoor geen Simon.

Als we onze lijsten met van Loon doopgetuigen er bij houden komen we toch wel erg veel dezelfde voornamen en zelfs een enkele achternaam tegen.

We zijn het jarenlang zoeken in Gouda moe en mede op aandringen van mijn echtgenoot Ben gaan we naar Oosterhout.

 

In een gezellig modern gemeentearchief worden we verwelkomd door een archivaris die ons vraagt naar welke familie we op zoek zijn. Oh een familie van Loon nou die vindt u hier genoeg! “Om welke tak gaat het? Een uit Gouda?”

“Ja, we zijn op zoek naar de doop van voorvader Simon van Loon”. We laten wat resultaten van onze jarenlange zoektocht zien en de archivaris zal eens wat multomappen opzoeken met van Loon gegevens, die door Oosterhouters zijn verzameld.

 En ja hoor ….      Zou dit iets zijn:

In de multomappen zitten blaadjes per gezin gerangschikt.

We vinden ene Cornelis Gisberti van Loon die trouwt met ene Anna Boenders. Maar nee geen Simon. Ook niet bij Dillis Cornelis van Loon en Catharine Geridden .

Iemand heeft later doopgetuigen naast de doopaantekeningen opgezocht in een moeilijk leesbaar handschrift lezen we o.a Jan Adriaan Symon, en Wouter Symon en achternamen bij getuigen die we r in Gouda ook tegenkomen, dus zoeken we nog even verder.

 In een envelop zit  een boekje “Geslacht van Loon” eigendom van Pastoor Seeter van de Sint Jan te Oosterhout uitgegeven in juni 1883.

Het begint met:

Het geslacht van Loon was reeds in het begin van de 17e eeuw te Oosterhout in Noord Brabant aanwezig. In 1648 komt ene Pieter Pieterszoon van Loon voor als schepen in de “lijst van de naemen van Schepenen en de gesworens der vrijheit van Oosterhout”.

 De geslachtslijst dezer familie begint met Dingeman van Loon die op het eind van de 16e eeuw geboren moet zijn.

Op bladzijde 5 vinden we daar ene Cornelis van Loon geboren te Oosterhout en aldaar gehuwd op 21 september 1704 met Anna Boenders Simonsdochter.

 Héé denken we kijk nou, zou dit soms, maar nee in de lijst met hun kinderen zien we wel bekende voornamen maar geen Simon. Doopdatums van hun kinderen liggen tussen 1705 en 1720. In het boekje staan 5 kinderen van hen vermeld.

Dan gaan we de broers en zusters van deze Cornelis bekijken en zien we namen voorkomen van de doopgetuigen van de kinderen van “onze eerste Simon van Loon” in Gouda.

 We gaan de originele doopboeken extra goed doorzoeken tussen 1700 en 1730.

En ja hoor, daar vinden we de aantekening Simon, zoon van Cornelii van Loon en Anna Boenders. Doopgetuigen Marinus van Ent vervanger Egidii van Loon en Anna Maria Block.



Als datum staat er bij dexima augustii 1711


Op die zelfde bladzijde staat nog 2 keer een van Loon, misschien hebben vorige genealogen daardoor onze Simon over het hoofd gezien.

Een Wilhelmina van Loon en Johannis Wap krijgen een zoon op 5 augustus 1711 en Dingemans van Loon krijgt op 10 oktober 1711 een dochter Maria.

Inmiddels heb ik weer heel wat van Lonen aan mijn bestand toegevoegd. Want ook in Oosterhout zijn heel wat kindertjes van Loon in die tijd geboren.

Ik ben nog heel wat aan het uitzoeken, zoals beroepen, bezittingen,  testamenten. En dat zoeken valt niet altijd mee, want de ene keer staan zij in de boeken met hun “zondagse” Latijnse naam en de andere keer weer met hunne daagse namen.

 Zo hebben we ene Guillimius, ene Willebrordus en ene Willem en iedere keer zou het over dezelfde persoon kunnen gaan. 

Voorlopig ziet een deel van de stamboom tot aan “onze eerste Simon” in Gouda er als volgt uit.

Egidius van Loon gehuwd in 1642 met Catharina Gerards Jansen.

Zij lieten 5 kinderen RK dopen in Oosterhout: Gerardus, Gijsbertus, Willem, Joannes en Anna

Gijsbertus van Loon trouwde in 1669 met Maria Adriaen Huyben Schijff.  Zij lieten 12 kinderen te Oosterhout RK dopen: Hubertus, Cornelius, Joanna, Joannis, Cornelia, AEgidius, Catharina, Petrus, Adrianus, Willibrordus, Dymphna.

Cornelius Gisberti van Loon trouwde in 1704 te Oosterhout met Anna Simon Boenders. Zij laten te Oosterhout 8 kinderen RK dopen: Catharina, Gijsbertus, Gijsbertus, Simon, Petrus, Hendrina, Gijsbertus, Cornelis

 Ik zal later de verschillende takken verder uitgebreid bespreken en ook wat meer over de geschiedenis van Oosterhout vertellen.

Vragen of opmerkingen kunnen jullie hier onder kwijt........


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simon van Loon 1711-> 1771